About

“Schrijven over muziek, is als dansen over architectuur”, zo zei iemand ooit. Wie precies, is niet duidelijk. Het zou Zappa, Costello of nog iemand anders kunnen zijn. The scholars disagree. Wie het ook zei had uiteraard gelijk, maar kon niet weten dat in Vlaamse kunstencentra ook effectief gedanst zou worden over architectuur. Fijne ironie.

En dat moet dus absoluut kunnen, net zoals schrijven over muziek. Ook wij durven wel eens een boom op te zetten over het slotakkoord van “A Day In The Life”, het gitaarspel van Keith Richards, de musicologische waarde van Radiohead of de beruchte modulatie naar c.

Maar dat gaan we op deze blog nu eens niet doen. Hier zal je geen grote cultuurwetenschappelijke of musicologische theorieën over godbetert popmuziek lezen. Geen snuiverige kritiek op de laatste kutgroep uit Engeland en nog minder in Duvels betaald enthousiasme over de nieuwste Vlaamse topgroep. Dat gebeurt elders al genoeg (ook door ons, dat heeft u goed opgemerkt).

Neen, hier wordt gemijmerd over liedjes die ons ooit geraakt hebben, herinneringen of plaatsen waar net dat ene nummer bij hoort en de soms puberale levenspijnen waar de gemiddelde popsong uit is opgetrokken. Dat zal gebeuren zonder veel aandacht voor hipheid, canon, virtuositeit of hitgevoeligheid. Het gaat over het gevoel, mijnheer. Het gevoel van even wegduiken in of uithuilen bij de wonderlijke nonsens die popmuziek heet.

Oh, en laat iets weten als je wil meedoen. Je hoeft zelfs niet naar de juiste muziek te luisteren. Het meervoud in deze tekst is niet koninklijk of een makkelijke stijlfiguur . Hier moeten zoveel mogelijk verschillende stemmen aan het woord komen.

Enneuh, het is nog niet helemaal klaar en af. vandaar de ‘beta’ in de titel (en omdat dat grappig is)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s