Clouseau – Anne

Door Liesbeth Schulpé

Een tijdje geleden vertelde ik mijn vriend over een cassettebandje waarop mijn oudere zus en ik liedjes zingen, zij zes jaar oud, ik vier. In de loop van de jaren dook dat cassettebandje af en toe op wanneer we in de witte ladekast op zoek waren naar andere dingen en dan werd het altijd even opgezet. Ik was duidelijk te herkennen aan de hoge piepstem waarmee mijn zussen me dan plaagden. Als tiener was ik dat geplaag ooit zo beu dat ik het bandje voor eens en voor altijd verstopt heb in de hoop dat het nooit meer gevonden zou worden voor ik dat zelf wilde.

Eén van de liedjes op dat cassettebandje was Anne van Clouseau. Bij het meezingen perste ik met mijn piepstem alle lucht uit mijn longen om de Anne! aan het begin van het refrein voldoende tot zijn recht te laten komen, terwijl zus de strofes voor haar rekening nam. Zo ging het ook op het cassettebandje, waarop ook duidelijk te horen is hoe ik het woord blijven in de zin “die momenten zouden eeuwig moeten blijven duren” mooi lang aanhield, opdat het echt heel lang zou blijven duren.

De zangsessies vonden plaats in het huis van onze toenmalige buren. Tussen onze tuinen was er een haag met aan de zijkant een klein geel hekje. Na school of tijdens het weekend gingen mijn zus en ik via dat gele hekje naar het grote witte huis aan de andere kant van de haag waar we een koek kregen aan de keukentafel. Hoewel ze geen familie was, noemden we de buurvrouw moeke, omdat zij dat zo graag wilde. Wanneer ook de tweede en de derde koek op waren, gingen we spelen in hun kelder. Schuin tegenover de voorraadkast waar de chocomelk stond, was daar een grote speelkamer waar haar eigen kinderen vroeger ook hadden gespeeld. Er waren spelletjes en ballen en stripalbums, maar ik herinner me vooral het groene tapijt dat ruw was en prikte aan onze blote knieën.

Toen er ook een derde zusje kwam, verhuisde ons gezin naar de andere kant van het dorp en maakten we huiswerk in plaats van blokkentorens. Nog later kreeg moeke zelf kleinkinderen maar telkens wanneer we haar zagen in het dorp vertelde ze aan wie er ook naast haar stond van hoe Hanneke en Liesbethje vroeger bij hen thuis kwamen spelen in de kelder. Als sopranen stonden zij en mijn moeder naast elkaar in het kerkkoor en ze was aanwezig op al onze communiefeesten. Af en toe gingen we nog eens op bezoek in het grote witte huis, maar in de kelder ben ik nooit meer geweest.

Op een avond in oktober had ik vier gemiste oproepen en twee berichtjes. Aan de telefoon vertelde mijn moeder me dat moeke de voorbije nacht onverwacht gestorven was aan een hersenbloeding.

Een tijdje geleden reden wij ’s nachts naar huis van een feestje. Het was net half twee geweest en toen we bijna aan de brug over het kanaal waren, reden we langs het huis van moeke. De lichten in de woon- en eetkamer waren nog aan. Mijn zus vertelde de volgende dag dat haar man ’s avonds langer opblijft opdat de nachten sneller voorbij zouden gaan om dan ’s morgens vroeg als eerste en enige naar het kerkhof aan de overkant van de straat te gaan.

Zaterdag was het kerstconcert van mijn moeders koor. De mevrouw die nu naast haar staat ken ik niet. Terwijl wij ons door de sneeuw naar de kerk haastten, liepen wij langs ons oude huis. De rest van de avond kon ik enkel nog denken aan het hekje naar het grote witte huis, aan puzzels op de grote tafel in de eetkamer, aan zomerdagen in de tuinen, aan de ontelbare keren dat we in kleermakerszit voor de tv naar The Sound of Music hebben gekeken – dat die momenten misschien niet eeuwig maar toch langer hadden moeten blijven duren.

Advertenties

Over Geert Simonis

De favoriete dichter van uw moeder.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s