Kylie Minogue – Can’t Get You Out Of My Head

Geen Bauhaus dus.

Door Geert Simonis

Opgelet: dit is een ongelofelijk chaotische aflevering van Dansen over architectuur. In die zin heeft het meer van doen met het Dansende Huis in Praag dan met all things strakheid à la Bauhaus of Art Deco.

Ik speel enorm graag met Kleine Zus haar trein van Duplo. Met dit weer beschikt haar zwembadje echter over extra troeven van doorslaggevend belang. Zo meteen maak ik een fles wodka soldaat en ga ik dobberen in het frisse nat. Mensen zullen elkaar aanstoten en over mij fluisteren dat ik een nihilist ben. Een prima manier om de Vlaamse feestdag door te brengen. Een even prima optie is de vierende gouw ontvluchten. Begrijp me niet verkeerd: ik heb niets tegen Vlaanderen. Ik heb gewoon meer voor België.

Alzo stak ik vanmorgen de Nederlandse grens over achter het stuur van Daddy’s Skoda. Een roadtrip met de Daddy in kwestie en de eerder vermelde Kleine Zus. Limburg ligt ver van overal maar dicht bij Nederland. Soms is dat een voordeel. Reisdoel was een obscure natuurcamping bij Weert. Dat is nog iets anders dan een naturistencamping. Aldaar hadden enige vrienden en schoonfamilieleden van Daddy asiel aangevraagd voor de duur van Bospop, de lokale hoogmis van de classic rock.

Dat dergelijke gelovigen gezamenlijk tot hun goden willen bidden, daar heb ik alle begrip voor. Dat ze dat in het buitenland doen, is zuivere logica in tijden dat fucking Arid het meest classic is dat  TW Classic zal teisteren. Alzo zaten we in de bakkende zon Corona te lullen, te drinken over Crosby, Stills & Nash versus Neil Young en andere existentiële kwesties. Op de terugweg verscheen Kylie Minogue uit de autoradio terwijl Kleine Zus haar roes uitsliep. Can’t Get You Out Of My Head uiteraard. Binnen enkele tellen waren Daddy en ik een la-la-lallend achtergrondkoortje. Het axioma waar ik naartoe wil: Kylie Minogue is overal.

Wat ik als tienneezjer miste aan sociale vaardigheden en culturele coolheid compenseerde ik met ongebreideld snokken in de driehoek tussen internet, P-Magazine en videoclips. Can’t Get You Out Of My Head is in die tijden plenty van pas gekomen. Net als alle andere clipjes van Kylie. Maar Head toch net iets meer. Omdat het ook meer te bieden heeft. Het is een goed lied. Voor alle duidelijkheid: ik heb geen albums of singels van Kylie in huis, legale noch illegale mp3’s. Maar ik heb altijd beseft dat Head kwaliteit is, hoewel pakweg het arrangement niet helemaal in mijn smaak valt. Head is het soort lied waar de wei van Blues Peer voor plat gaat als John Lee Hooker het krast op een gitaar van drie dollar en vijfenzeventig cent.

Afgelopen semester volgde ik het vak Cultuursemiotiek. Op een gegeven moment had de prof  geen tijd om les te geven, geen zin om les te geven of belangrijker zaken aan zijn hoofd. Een assistente van hem kwam af met een gastcollege over beeldvorming in videoclips. Haar uiterst wankele stelling was dat ze tegenwoordig meer dienen om het imago van een artiest te verkopen dan om de muziek aan de man te brengen. Ze illustreerde dat met Can’t Get You Out Of My Head, ze deed Kylie een groot onrecht aan.

Akkoord, er wordt gedanst in die clip. Maar niet door schaarsgeklede r&b-deernes met ranzige konten. Wel door mannen met plastrons en lampekapjes. Akkoord, Kylie is on-ge-lo-fe-lijk sexy in die clip. Maar niet door sletterig, al te sletterig zo veel mogelijk vlees te flashen. Wel door de aloude stelling te volgen dat erotiek draait om wat je niet toont. Can’t Get You Out Of My Head is popmuziek, oppervlakkig én fun maar heeft genoeg klasse om de beperkingen daarvan te overstijgen richting werelderfgoed. I should be so lucky.

Waar staat de wodka nu weer?

Advertenties

Over Geert Simonis

De favoriete dichter van uw moeder.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s